Algemene Voorwaarden

Algemene Voorwaarden Stichting FietsVeiligNL

Artikel 1 – Definities

  1. Consument : de natuurlijke persoon, die niet handelt voor doeleinden die verband houden met zijn/haar handels-,bedrijfs-, ambachts-, of beroepsactiviteit.
  2. Dag: kalenderdag.
  3. Digitale inhoud: gegevens, die in digitale vorm geproduceerd en geleverd worden.
  4. Duurzame gegevensdrager: elk hulpmiddel, waaronder ook begrepen e-mail, dat de consument of de aanbieder in staat stelt om informatie, die persoonlijk aan hem/haar is gericht, op te slaan op een manier, die toekomstige raadpleging of gebruik gedurende een periode, die is afgestemd op het doel waarvoor de informatie is bestemd, en die ongewijzigde reproductie van de opgeslagen informatie mogelijk maakt.
  5. Herroepingsrecht. De mogelijkheid van de consument om binnen de bedenktijd af te zien van de overeenkomst op afstand.
  6. Stichting. De rechtspersoon, die producten en digitale inhoud en/of diensten of afstand aan consumenten aanbiedt.
  7. Overeenkomst op afstand. Een overeenkomst, die tussen de Stichting en de consument wordt gesloten in het kader van een georganiseerd systeem voor verkoop op afstand van producten, digitale inhoud en / of diensten, waarbij tot en met het sluiten van de overeenkomst uitsluitend of mede gebruik wordt gemaakt van een of meer technieken voor communicatie op afstand.

Artikel 2 – Identiteit van de Stichting

Stichting FietsVeiligNL
Hogestraat 51
6952 AR Dieren

Kvk nr 94380597
RSIN 866756218

e-mail info@fietsveilig.nl

Artikel 3 – Toepasselijkheid

  1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elk aanbod van de Stichting en op elke tot stand gekomen overeenkomst op afstand tussen ondernemer en consument.
  2. Voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, kan de consument deze vinden en lezen op de website van de Stichting, op www.fietsveilig.nl

Artikel 4 – Het aanbod

  1. Indien een aanbod een beperkte geldigheidsduur heeft of onder voorwaarden van leveringstermijn geschiedt, dan wordt dit nadrukkelijk in het aanbod vermeld.
  2. Het aanbod bevat een volledige en nauwkeurige omschrijving van de aangeboden producten, digitale inhoud en/of diensten. De beschrijving is voldoende gedetailleerd om een goede beoordeling van het aanbod door de consument mogelijk te maken. Als de Stichting gebruik maakt van afbeeldingen, dan zijn deze een waarheidsgetrouwe weergave van de aangeboden producten, diensten en / of digitale inhoud. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten in het aanbod binden de Stichting niet.
  3. Elk aanbod bevat zodanige informatie, dat voor de consument duidelijk is wat de rechten en verplichtingen zijn, die aan de aanvaarding van het aanbod zijn verbonden.

Artikel 5 – De overeenkomst

  1. De overeenkomst komt tot stand op het moment van aanvaarding door de consument van het aanbod en het voldoen aan de daarbij gestelde voorwaarden.
  2. Indien de consument het aanbod langs elektronische weg heeft aanvaard, dan bevestigt de Stichting onverwijld langs elektronische weg de ontvangst van de aanvaarding van het aanbod. Zolang de ontvangst van deze aanvaarding niet door de Stichting is bevestigd, kan de consument de overeenkomst ontbinden.

Artikel 6 – De prijs

  1. Gedurende de in het aanbod vermelde geldigheidsduur worden de prijzen van de aangeboden producten en/of diensten niet verhoogd, behoudens prijswijzigingen als gevolg van veranderingen in Btw-tarieven of importheffingen, en behoudens prijswijzigingen in verzendkosten.
  2. De in het aanbod van producten of diensten genoemde prijzen zijn inclusief BTW.

Artikel 7 – Nakoming overeenkomst en extra garantie

  1. De Stichting staat er voor in, dat de producten en/of diensten voldoen aan de overeenkomst, de in het aanbod vermelde specificaties, aan de redelijke eisen van deugdelijkheid en/of bruikbaarheid en de op de datum van de totstandkoming van de overeenkomst bestaande wettelijke bepalingen en/of overheidsvoorschriften. De helm is ontworpen voor fietsers, rollerskaters en skaters.
  2. De garantieperiode bedraagt 2 jaar. Door val beschadigde helmen dienen door de consument te worden vervangen.

Artikel 8 – Levering en uitvoering

  1. De Stichting zal de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht nemen bij het in ontvangst nemen en bij de uitvoering van bestellingen van producten en bij de beoordeling van aanvragen tot verlening van diensten.
  2. Als plaats van levering geldt het adres, dat de consument aan de Stichting kenbaar heeft gemaakt.         
  3. Het risico van beschadiging en vermissing van producten berust bij de Stichting tot het moment van bezorging aan de consument, of aan een vooraf aangewezen en aan de Stichting bekend gemaakte vertegenwoordiger, zoals een basisschool.

Artikel 9 – Betaling

  1. Betaling wordt overeen gekomen bij orderontvangst, van zowel het product of producten als de verzendkosten gezamenlijk. Wij maken gebruik van het betaalsysteem Mollie.

Artikel 10 – Klachtenregeling

  1. De Stichting heeft een voldoende bekend gemaakte klachtenprocedure en behandelt de klacht overeenkomstig deze klachtenprocedure. Zoals omschreven in de gebruikershandleiding.
  2. De Klachten over de uitvoering van de overeenkomst moeten binnen 4 weken, nadat de consument de gebreken heeft geconstateerd, volledig en duidelijk omschreven worden ingediend bij de Stichting.
  3. Bij de Stichting ingediende klachten worden binnen een termijn van 14 dagen gerekend vanaf de datum van ontvangst beantwoord. Als een klacht een voorzienbaar langere verwerkingstijd vraagt, wordt door de Stichting binnen de termijn van 14 dagen geantwoord met een bericht van ontvangst en een indicatie wanneer de consument een meer uitvoerig antwoord kan verwachten.

Artikel 11 – Geschillen

  1. Op overeenkomsten tussen de Stichting en de consument, waarop deze algemene voorwaarden betrekking hebben, is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
  2. Geschillen tussen de consument en de Stichting over de totstandkoming of uitvoering van overeenkomsten met betrekking tot door deze Stichting te leveren of geleverde producten of diensten, kunnen, zowel door de consument als de Stichting worden voorgelegd aan de Geschillencommissie Thuiswinkel, Postbus 90600, 2509LP Den Haag  (www.sgc.nl)
  3. Een geschil wordt door de Geschillencommissie slechts in behandeling genomen, indien de consument zijn of haar klacht eerst binnen bekwame tijd aan de Stichting heeft voorgelegd.

Artikel 12 – Aansprakelijkheid Fietshelm

  1. Een helm biedt geen bescherming tegen alle ongevallen. Zelfs een ongeval bij zeer lage snelheid kan ernstige verwondingen of zelfs de dood tot gevolg hebben. De FietsVeiligNL kinderfietshelm van Stichting FietsVeiligNL biedt geen bescherming voor de nek, of voor andere gedeelten van het hoofd, die niet worden bedekt. Stichting FietsVeiligNL of haar bestuurders zijn niet aansprakelijk voor schade.

 

Stichting FietsVeiligNL

Maart 2025 – Dieren – The Netherlands